Το Project του Aeronautics ξεκίνησε με τη γέννηση της ASAT, τον Οκτώβριο του 2015. Σκοπός του ήταν να συμμετάσχει στον διαγωνισμό Air Cargo Challenge 2017, τον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό αεροναυπηγικής. Οι προσπάθειες άρχισαν με την ιδέα του πρώτου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV), της Νεφέλης I, της πειραματικής μας διάταξης, μέσω της οποίας η ομάδα εξέτασε τις ικανότητές της στον υπολογισμό καθώς και στην κατασκευή ενός UAV. Από τότε που αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητα του πρώτου μοντέλου μονοπλάνων, οι μαθητές πέρασαν με το σχεδιασμό της Νεφέλης II, ενός υβριδικού αεροσκάφους από balsa / carbon. Τα χαρακτηριστικά του είναι ο ελαφρύς, σκελετός υψηλής ανύψωσης, η μεταβλητή γεωμετρία και η οικονομική και γρήγορη κατασκευή και επισκευή του. Η συμμετοχή μας στο ACC Zagreb το 2017 σηματοδότησε την πρώτη τεράστια επιτυχία της ASAT. Η ομάδα μας εμφανίστηκε ως 12η μεταξύ 36 συμμετοχών και κέρδισε την πρώτη θέση μεταξύ των νέων. Το νέο ακαδημαϊκό έτος ξεκινά με νέους στόχους· τη βελτίωση της πλατφόρμας μονοπλάνων της Νεφέλης και τη μελέτη μιας ακόμη εναέριας πλατφόρμας.

Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, το Aeronautics χωρίζεται σε 3 υποομάδες:

 ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

Είναι υπεύθυνη για τον αεροδυναμικό σχεδιασμό της κάθε πλατφόρμας. Ειδικότερα, τα μέλη αυτής της ομάδας ειδικεύονται στην εξέταση της γεωμετρίας του αεροπλάνου, με το να αναλύουν  τις παραμέτρους που απαιτούνται για την πτήση. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι Excel, Matlab και CFD.

 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ

Αυτή η υποομάδα έχει αναλάβει τη δομική μελέτη της πλατφόρμας. Συγκεκριμένα, τα μέλη είναι υπεύθυνα για την εύρεση των κατάλληλων μηχανισμών, τη σύνδεση των μεμονωμένων τμημάτων, τις λειτουργίες των συστημάτων, όπως το σύστημα προσγείωσης και τέλος τα κατάλληλα υλικά για την κατασκευή.

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ

Είναι υπεύθυνη για τη σταθερότητα του αεροπλάνου ενώ πετάει και την ηλεκτρονική του υποστήριξη. Συγκεκριμένα, τα μέλη της εξετάζουν τις επιφάνειες ελέγχου του εναέριου οχήματος, προβλέπουν τη δυναμική τους συμπεριφορά και προσπαθούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο υλικό και λογισμικό που θα παρέχει πληροφορίες για την πτήση του αεροσκάφους.