It's more than just AcubeSAT...

Τα CubeSats είναι μικροί δορυφόροι οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την περάτωση διάφορων διαστημικών αποστολών με έναν προσιτό οικονομικά τρόπο. Στην απλούστερη (και πιο συνηθισμένη) μορφή τους, ένα 1U CubeSat αποτελεί δομή κυβικής μορφής 100x100x100 mm. Η ομάδα μας σχεδιάζει ένα 3U CubeSat (340,5x100x100 mm) το οποίο θα μελετήσει τις επιδράσεις συνθηκών μικροβαρύτητας και κοσμικής ακτινοβολίας σε κύτταρα παραπλήσια με αυτά του ανθρώπινου οργανισμού. Η ομάδα είναι μέρος του προγράμματος Fly Your Satellite!, ενός προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που καθιστά ικανές, κυρίως μέσω εκπαίδευσης και οικονομικής υποστήριξης, επιλεγμένες φοιτητικές ομάδες να σχεδιάσουν και πετάξουν τον δικό τους δορυφόρο.

Η διαστημική μας αποστολή γεννήθηκε μέσα από ένα ερώτημα που σκίρτησε στις καρδιές μας: Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος να πραγματοποιήσουμε μεγάλης κλίμακας έρευνα στις βιολογικές επιστήμες στο διάστημα και μάλιστα έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS); Και αν ναι, μπορούμε να το κάνουμε με φθηνό, κλιμακούμενο, και εύκολα αναπαράξιμο τρόπο ώστε να μελετήσουμε πολύπλοκα ερωτήματα, όπως τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του διαστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό;

Από ό,τι φαίνεται, ενώ η ανθρωπότητα έχει στείλει πάνω από 565 άτομα στο διάστημα, ακόμα κατέχουμε μόνο μία συστημική (σε επίπεδο φυσιολογίας) γνώση των επιδράσεων, και όχι μια πιο αναλυτική εικόνα σε κυτταρικό ή μοριακό επίπεδο.

Από τους πάνω από 2500 νανοδορυφόρους που έχουν εκτοξευτεί στο διάστημα, μόνο οι 7 ήταν σχεδιασμένοι για να μελετήσουν ένα βιολογικό σύστημα. Κανένας εκ των 7 δεν αποτελούσε καρπό ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Μάλιστα, τα περισσότερα από τα πειράματα που εκπονήθηκαν ήταν σε χαμηλή κλίμακα (1-3 γονίδια), και προσέφεραν χαμηλής ποιότητας παρατηρήσεις, σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Ο νανοδορυφόρος που σχεδιάζει η ομάδα μας θα φέρει ένα ειδικά διαμορφωμένο πεπιεσμένο δοχείο με ατμοσφαιρικό αέρα, που θα περιέχει μια μικροσκοπική διάταξη και ένα εργαστήριο-τσιπ (lab-on-a-chip) με καλλιέργειες των μυκήτων Saccharomyces cerevisiae, με σκοπό την μελέτη των επιπτώσεων της ακτινοβολίας και της μικροβαρύτητας σε περιβάλλον χαμηλής γήινης τροχιάς. Στα πλαίσια αυτού του πειράματος, οι μύκητες τροποποιούνται γενετικά ώστε να φθορίζουν κατά την έκφραση του γονιδίου-στόχου.

Τα πειράματά μας θα μελετήσουν γονίδια σε μια κλίμακα 100-200 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με προηγούμενες αποστολές, και θα παράσχουν υψηλής ποιότητας οπτικές παρατηρήσεις, κατά την διάρκεια ενός παρατεταμένου χρονικού διαστήματος 6 με 9 μηνών σε τροχιά. Η πλατφόρμα μας είναι modular, και επιτονίζει την φιλοσοφία ανοιχτού κώδικα και ελεύθερης πρόσβασης που ασπαζόμαστε. Στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας ώστε να δημιουργήσουμε συσχετισμούς αναφορικά με τις επιδράσεις των συνθηκών του διαστήματος στους ανθρώπους σε μοριακό επίπεδο. Επιπρόσθετα, τα κύτταρα τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά βιοτεχνολογικά εργαλεία, με πληθώρα εφαρμογών όπως την παραγωγή βιοκαυσίμων, φαρμακευτικών και διαφόρων χρήσιμων ουσιών. Τέλος, ελπίζουμε η γνώσεις που θα αποκομίσουμε να βοηθήσουν τον άνθρωπο να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην εξερεύνηση του μακρινού διαστήματος.

Το AcubeSAT είναι ένα πρότζεκτ της ομάδας ASAT με απώτερο στόχο να χαράξει το μονοπάτι για καινοτόμα και πρωτοποριακή έρευνα. Στην προσπάθειά μας να κάνουμε τον διαστημικό τομέα πιο προσβάσιμο, σχεδιάζουμε μία κλιμακούμενη, εύκολα επαναχρησιμοποιήσιμη και χαμηλού κόστους εργαστηριακή πλατφόρμα. Επίσης, πασχίζουμε να γνωστοποιήσουμε κάθε αποτέλεσμα πειραματικής παρατήρησης, γραμμή κώδικα, σχηματικά και γενική γνώση, όπως και να παράξουμε μεγάλο εκπαιδευτικό έργο, παραμένοντας πιστοί στα ιδανικά μας.

Με το πρότζεκτ αυτό, η ομάδα σκοπεύει να γεννήσει και μεταδώσει γνώσει εντός της ακαδημαϊκής και εταιρικής κοινότητας σχετικά με τις προοπτικές και τις ευκαιρίες της αεροδιαστημικής, ενώ παράλληλα να εισάγει και απασχολήσει το ευρύ κοινό με τις ικανότητες και την δυναμική των ελληνικών πανεπιστημίων. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλλουμε στην καταπολέμηση του φαινομένου της ανεπαρκούς σχετικής τεχνογνωσίας που παρατηρούμε σε εθνικό επίπεδο.

Έχουμε ήδη ενασχολήσει πάνω από 100 φοιτητές, κυρίως λόγω της εγγενούς πολυδιάστατης φύσης του εγχειρήματός μας, όπως επίσης και παράξει σημαντικό συμπληρωματικό εκπαιδευτικό έργο διαχέοντας την γνώση με κάθε δυνατό τρόπο. Στα επόμενα χρόνια που έρχονται, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μετάδοση πληροφοριών, στοχεύοντας να θεσπίσουμε μία πολιτική εδραίωσης και περαιτέρω βελτίωσης διαϊδρυματικών σχέσων, όπως και ενίσχυσης της ενσωμάτωσης με την βιομηχανία, ώστε τελικά να πετύχουμε την σύναψη επιπλέον ερευνητικών προγραμμάτων.

Αυτήν τη στιγμή, η κύρια ομάδα αρμόδια για την αποστολή και τον σχεδιασμό του νανοδορυφόρου απαρτίζεται από σχεδόν 40 φοιτητές του Αριστοτελείου και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι αποκομίζουν ανεκτίμητη εμπειρία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση διαστημικών αποστολών.

Αυτή είναι μόνο η αρχή.

Το AcubeSAT project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Education Office του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), υπό την αιγίδα του εκπαιδευτικού προγράμματος Fly Your Satellite!

Το Fly Your Satellite! είναι ένα πρόγραμμα της ESA που συμπληρώνει την ακαδημαϊκή εκπαίδευση; είναι κομμάτι της Ακαδημίας της ESA. Φοιτητές σχεδιάζουν και κατασκευάζουν το δικό τους δορυφόρο στα Πανεπιστήμιά τους, οφελούμενοι από άμεση μεταφορά γνώσης από την τεχνική και οργανωτική τεχνογνωσία της ESA, καθώς και πρόσβαση σε υποδομές.

Τα υποσυστήματα

Μάθετε περισσότερα για τα 9 υποσυστήματα τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους και αποτελούν τον πυρήνα του CubeSat!

Δείτε πώς δουλεύει

Ανακαλύψτε πως δουλεύει το CubeSat βλέποντας τον κώδικα, διαβάζοντας αναφορές και παρουσιάσεις … και πολλά ακόμη!

Μέλη του AcubeSat

Γνωρίστε και επικοινωνήστε με τους ανθρώπους που αφιερώνουν ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας τους ώστε να γίνει το CubeSat πραγματικότητα!