Οι σημαντικές στιγμές συνήθως δεν διαρκούν για πολύ καιρό, αλλά είναι τα ορόσημα στο χρόνο που όταν συζητηθούν, ομορφαίνουν τα πρόσωπα αυτών που εμπλέκονται. Αυτές οι στιγμές είναι συνήθως το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης και μια τέτοια στιγμή ήταν και η συμμετοχή μας στο FlyYourSatellite! Workshop (Εκπαιδευτικό Εργαστήριο) Επιλογής του 2019. 

0
Διαφορετικές Πτήσεις
0
Μέρες

Πέντε διαφορετικές πτήσεις, μια εβδομάδα μερικής απώλειας ύπνου, μια εβδομάδα εκμάθησης και δικτύωσης μόλις πέρασε. Και οι οκτώ από εμάς που συμμετείχαμε στο Workshop επιλογής του FYS!, επιστρέψαμε με νέες γνώσεις και ιδέες για βελτίωση για το μελλοντικό σχεδιασμό του νανοδορυφόρου “AcubeSAT”. Η ευθύνη μας τώρα είναι να μεταφέρουμε όλη αυτή την τεχνική και οργανωτική γνώση που πήραμε στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και να προχωρήσουμε στην οριστικοποίηση του σχεδιασμού του νανοδορυφόρου μας. Από την πρώτη μέρα του Workshop, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ συναρπαστική, όπως περιγράφεται και στη δημοσίευση σχετικά με τις πρώτες ημέρες αυτού («Fly your Satellite»! Ένα βήμα πιο κοντά!), με αποτέλεσμα να μας δώσει τεράστια ώθηση να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και επίσης, να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά για την επίτευξη του στόχου μας. Γεγονός που δεν γνωρίζαμε από τις πρώτες στιγμές ήταν η ποσότητα εργασίας που απαιτείται μετά την αποδοχή στο FlyYourSatellite! πρόγραμμα. Θα γίνουν συναντήσεις με εμπειρογνώμονες του ΕΟΔ για να βοηθήσουν τις προσπάθειές μας να γίνουν πραγματικότητα. Εκστρατείες δοκιμών και πιστοποίησης για όλα τα μέρη του νανοδορυφόρου και θα γίνουν, επίσης, σίγουρα πτήσεις προς το Βέλγιο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις δοκιμών του ΕΟΔ. Η απαιτητική φύση του προγράμματος δεν μας σταματάει από το να προχωρήσουμε. Αντ ‘ αυτού, είναι ένας οδηγός για να μας βοηθήσει να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα και –επιτέλους- να κατασκευάσουμε τον δορυφόρο μας. 

CubeSat Team at ESA's Workshop, Netherlands.

Η οριστικοποίηση του σχεδιασμού, ο σχεδιασμός των δοκιμών και πιστοποιήσεων, η βελτίωση αυτού με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών και η ενσωμάτωση όλων των τμημάτων για να δοκιμαστεί η πλήρης λειτουργικότητα του νανοδορυφόρου έχει τεράστια εκπαιδευτική αξία για εμάς, καθώς δεν είμαστε -ακόμα- μηχανικοί, ούτε ειδικοί σε θέματα που σχετίζονται με το διάστημα. Η διεπιστημονικότητα ορισμένων υποσυστημάτων και ο συνδυασμός του τρόπου σκέψης του μηχανικού και του επιστήμονα, δίνουν εξαιρετικές ικανότητες για το μέλλον σε όσους συμμετέχουν στο έργο αυτό. Για οποιονδήποτε επιθυμεί να μπει στον τομέα της αεροδιαστημικής μηχανικής αυτή τη στιγμή στο πανεπιστήμιο μας υπάρχει μόνο ένας τρόπος και αυτός είναι μέσω της συμμετοχής σε έργα όπως το δικό μας. Τα έργα αυτά δίνουν στους μαθητές τις απαραίτητες δεξιότητες και τεχνογνωσία, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους περαιτέρω. Συνειδητοποιώντας πόσο σημαντικά είναι όλα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, ειδικά για τους φοιτητές, πιστεύουμε ότι άξιζαν όλες οι προσπάθειες και ο χρόνος που καταβάλαμε, ώστε να γίνει αυτό το έργο πραγματικότητα. 

Δεξιότητες που αποκομίσαμε ή βελτιώσαμε στο Workshop
Νέα τεχνογνωσία απο μηχανικούς του Ε.Ο.Δ.
Επικοινωνία με άλλες ομάδες και άτομα του ίδιου αντικειμένου

Λαμβάνοντας υπόψη το έργο μας και την ως τώρα πορεία του, κοιτώντας πίσω στις δυσκολίες που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια, θυμόμαστε όλες τις φορές που ξενυχτήσαμε, για να αντεπεξέλθουμε στις απαραίτητες προθεσμίες για το σχεδιασμό της αποστολής μας και όλες τις στιγμές απογοήτευσης που περάσαμε. ‘Όλες αυτές οι στιγμές αποτελούν ένα μεγάλο παράδειγμα αποφασιστικότητας, αφοσίωσης και δέσμευσης σε έναν στόχο, αλλά και ταυτόχρονα πολλούς στόχους. Το φαινομενικά αυτό αδύνατο έργο, για προπτυχιακούς φοιτητές, του σχεδιασμού ενός νανοδορυφόρου πραγματοποιήθηκε.

ASAT's notes in ESA's Workshop

Κάτι που πρέπει να σημειώσουμε είναι η βοήθεια που λάβαμε από τις εταιρείες και τους καθηγητές μας, όταν τους παρουσιάσαμε το έργο μας, εξαλείφοντας το στερεότυπο ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές δεν μπορούν να κάνουν έρευνα ή μεγάλα έργα. Βλέποντας όλα αυτά, είναι αρκετά σαφές ότι μέσω της αποφασιστικότητας, της αφοσίωσης και της άπειρης θέλησης όλα είναι πιθανά και δυνατά. Φυσικά πάντα υπάρχουν οι απογοητεύσεις και οι κακές στιγμές. ‘Όμως αυτές είναι εκεί για να σε βοηθήσουν να γίνεις ακόμη καλύτερος. 

Άλλωστε, πώς στον κόσμο υπάρχει μια μικρή πιθανότητα επιτυχίας αν η αποτυχία δεν της έχει προηγηθεί;
Κατηγορίες: Γενικά