Πετωντας ολο και ψηλοτερα!

Το 2021 αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές χρονιές για την ASAT και το Rocketry Project, καθώς η ομάδα είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε δύο διαγωνισμούς πυραυλικής, τον Spaceport America Cup 2021 Virtual τον Ιούνιο και τον European Rocketry Challenge (EuRoC) τον Οκτώβριο, όπου  διαγωνίστηκε με  τη SELENE, τον τελευταίο πύραυλο που κατασκεύασε.

Ο EuRoC διεξήχθη στις 11-17 Οκτωβρίου στο Ponte de Sor της Πορτογαλίας. Ο διαγωνισμός επιδιώκει να παρακινήσει τους φοιτητές να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν τους δικούς τους πυραύλους. Σε ένα ευρύτερο φάσμα, ο διαγωνισμός, με την παροχή της δυνατότητας εκτόξευσης πυραύλων εντός Ευρωπαϊκών εδαφών, στοχεύει να ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν καριέρες σχετικές με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική στο πλαίσιο της πυραυλικής, αναπτύσσοντας παράλληλα τις τεχνικές ικανότητές τους. 

Η συμμετοχή του Rocketry Project της ASAT στον διαγωνισμό, με τον πύραυλο SELENE, είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήταν η μοναδική ελληνική ομάδα ανάμεσα στις 20 συμμετέχουσες που επιλέχθηκαν από όλη την Ευρώπη.

Στα πλαίσια του διαγωνισμού, τα μέλη του Rocketry είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ιδέες και τα project τους με άλλες ομάδες, καθώς και να κερδίσουν πολύτιμο feedback από τους κριτές και τα μέλη του Portuguese Space Agency.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του πυραύλου SELENE

Η ομάδα δούλεψε σκληρά και οργανωμένα για σχεδόν 12 μήνες, δίνοντας προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια του σχεδιασμού και της κατασκευής της SELENE. Ο πύραυλος έχει μήκος 2.41 μέτρα, ζυγίζει 19.5 κιλά και έχει σχεδιαστεί να φτάνει σε απόγειο  3.180 μέτρων, φτάνοντας σχεδόν την ταχύτητα του ήχου.

Η ομάδα δουλεύοντας για την ολοκλήρωση του πυραύλου

Ο διαγωνισμός διήρκεσε επτά ημέρες,  τέσσερις εκ των οποίων αφιερώθηκαν στις εκτοξεύσεις των πυραύλων. Η πρώτη μέρα του διαγωνισμού ήταν αφιερωμένη στο καλοσώρισμα των ομάδων και στην πλήρη ενημέρωσή τους για την εξέλιξη του διαγωνισμού βάσει των κανόνων ασφαλείας. Η ομάδα έφτασε στο αεροδρόμιο του Ponte de Sor όπου βρισκόταν το Paddock, ο χώρος με τα stand για τις περισσότερες δράσεις του διαγωνισμού, παρέλαβε τα κουτιά του πυραύλου της, οργάνωσε το stand της και ξεκίνησε αμέσως την δουλειά για το στήσιμο του πυραύλου.

Την επόμενη μέρα, ορισμένα μέλη της ομάδας μετακινήθηκαν στο Military Camp Santa Margarida, χώρος όπου γίνονταν οι εκτοξεύσεις, ώστε να πραγματοποιήσουν ορισμένες δοκιμές και να ελέγξουν τα εργαλεία για την εκτόξευση. Παράλληλα, η υπόλοιπη ομάδα στο Paddock παρουσίασε τη SELENE και το poster του project στους κριτές και εισέπραξε θετικά σχόλια. Ωστόσο, με την αλληλεπίδραση με τις άλλες ομάδες και τους κριτές, διαπιστώθηκαν πράγματα προς βελτίωση. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μία αλλαγή στην κατασκευαστική σύνδεση ορισμένων τμημάτων του πυραύλου με το υπόλοιπο σώμα. Η ομάδα έκρινε πως αυτή η αλλαγή έπρεπε να γίνει πριν τις αξιολογήσεις των κριτών, έβαλε τα δυνατά της και μέσα σε μία νύχτα πραγματοποίησε κατασκευαστικές αλλαγές αλλά και πετυχημένες δοκιμές των μηχανισμών ανάκτησης του πυραύλου.

Έτσι, έφτασε η μέρα που πραγματοποιήθηκε ο επίσημος έλεγχος Flight Readiness Review (FRR), προκειμένου να ελεγχθεί αν το Project SELENE  συμβαδίζει με τους παγκόσμιους κανονισμούς πυραυλικής, καθώς και να εντοπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα που θα αποτελούσαν εμπόδιο για την εκτόξευση. Ο συγκεκριμένος έλεγχος πραγματοποιείται από τους κριτές του διαγωνισμού, που αποτελούνται από μηχανικούς της Πορτογαλικής Υπηρεσίας Διαστήματος και ειδικούς στον χώρο της πυραυλικής.

Τα μέλη του Rocketry παρουσιάζουν στους κριτές τον πύραυλο SELENE

Η SELENE πέρασε επιτυχώς το FRR, με όλα τα κριτήρια Nominal, παίρνοντας τόσο την έγκριση για την εκτόξευση, όσο και αρκετά θετικά σχόλια για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το rail fit test, όπου, με την επίβλεψη των κριτών, η SELENE τοποθετήθηκε στην ράγα του διαγωνισμού και ήρθε σε κατακόρυφη θέση, όπως ακριβώς θα γινόταν κατά την εκτόξευση.

Μεταφορά της SELENE στο Launch Pad

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου η ομάδα προσήλθε στο Military Camp Santa Margarida με στόχο να εκτοξεύσει στο τρίτο και τελευταίο Launch Window της ημέρας όπως είχε προγραμματιστεί.  Ακολουθώντας τα procedures και τις οδηγίες του διαγωνισμού, τα υποσυστήματα ετοίμασαν το τελικό assembly του πυραύλου με τα ηλεκτρονικά και το payload τοποθετημένα, και έπειτα προχώρησαν στον καθορισμένο χώρο για τη διαχείρηση πυροτεχνικών, στον οποίο παρέλαβαν τα υλικά για τους μηχανισμούς ανάκτησης και το κάυσιμο του κινητήρα, τα οποία με ταχύτητα αλλά συγχρόνως συγκέντρωση προετοιμάστηκαν για να τοποθετηθούν στον πύραυλο.

Ωστόσο, λόγω καθυστέρησης προηγούμενων εκτοξεύσεων, κρίθηκε καλύτερο η ομάδα να μην εκτοξεύσει εκείνη την ημέρα, διότι οι τελικές διαδικασίες θα έπρεπε να γίνουν με εξαιρετική πίεση χρόνου, και έτσι η ομάδα ανέβαλε την εκτόξευση της για το πρώτο Launch Window της επόμενης μέρας.

Έτσι, την επόμενη μέρα, Σάββατο 16 Οκτωβρίου, η ομάδα ξεκίνησε για τον χώρο της εκτόξευσης, με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα, έτοιμη να υλοποιήσει τον πολυπόθητο στόχο της. Τα πράγματα κύλησαν ομαλά, με εξαιρετική οργάνωση και προσοχή στις λεπτομέρειες. Το τελικό assembly της SELENE ολοκληρώθηκε, με τον κινητήρα και τους πυροτεχνικούς μηχανισμούς τοποθετημένους στον πύραυλο,και αφού πέρασε επιτυχημένα τον έλεγχο Launch Readiness Review (LRR), πήρε το πράσινο φως για να μετακινηθεί και να τοποθετηθεί στη ράγα. 

Στις 11:00 η SELENE ήταν έτοιμη στη ράγα, στις 11:45 δόθηκε η εντολή από τον υπεύθυνο να εκτοξευθεί, και αμέσως μετά η SELENE πετούσε! Με την έναυση του κινητήρα να είναι επιτυχημένη, η SELENE εκτοξεύτηκε με την κατάλληλη ταχύτητα ώστε να έχει μία πολύ ευσταθή και κάθετη πορεία που εντυπωσίασε.

Picture4
Η SELENE τοποθετημένη στη ράγα, αναμένοντας το Launch Command

Ωστόσο, η ανάκτηση του πυραύλου δεν πραγματοποιήθηκε όπως προβλεπόταν, οδηγώντας στην ανώμαλη προσγείωσή του. Την τελευταία μέρα του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων και τα μέλη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με άλλες ομάδες για τις πτήσεις τους. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό έκλεισε με ένα χαρούμενο κλίμα και συζητήσεις μεταξύ ομάδων και κριτών, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη χρονιά με τον EuRoC 2022!

Η SELENE πετά!

H ομάδα είναι υπερήφανη, καθώς κατάφερε να αναδείξει τις ικανότητές της, να επιβεβαιώσει την λειτουργία των συστημάτων που σχεδίασε και να αποκτήσει τόσο νέες γνώσεις όσο και μία μοναδική εμπειρία, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για μελλοντικά σχέδια και έργα. 

Κρατώντας αυτό το ταξίδι και τη συμμετοχή στον EuRoC 2021 ως τροφή για σκέψη, η ομάδα μας ετοιμάζει ήδη το νέο της project, τον πύραυλο Ανδρομέδα, και υπόσχεται να επιστρέψει του χρόνου με ένα δυνατότερο project και με μία ακόμα πιο εντυπωσιακή εκτόξευση.

Εάν θέλεις να μάθεις νέα πράγματα, να συνεργαστείς, να δουλέψεις για έναν κοινό στόχο και να δεις την δουλειά σου να απογειώνεται, δεν έχεις παρά να γίνεις ένας από εμάς!

Η ομάδα με τον πύραυλο SELENE στο Ponte de Sor

μην σταματασ εδω

περρισοτερα νεα

Μετάβαση στο περιεχόμενο