Οι Σημαντικότερες Αναμνήσεις του 2021

Καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του 2022, τα μέλη της ASAT ανατρέχουν σε όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Ήταν μία χρονιά γεμάτη ξεχωριστές εμπειρίες οι οποίες σημάδευσαν την εξέλιξη της ομάδας. Πληθώρα προκλήσεων εμφανίστηκαν το 2021, κυρίως λόγω των περιορισμών που επέβαλε ο COVID-19, αλλά τελικά κάθε μία από αυτές ενίσχυσε τη δύναμη και την ενότητα μας ως ομάδα. Τώρα που το 2021 έχει κλείσει, θέλουμε να κρατήσουμε όλα τα χρήσιμα μαθήματα που αποκομίσαμε από αυτό και να αναγνωρίσουμε κάποια από τα σημαντικότερα επιτεύγματά μας.

Aeronautics Project

Ξεκινώντας αυτήν την αναδρομή, αξίζει να αναφερθούμε σε μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή για το Aeronautics Project, που δεν είναι άλλη από τη δοκιμαστική πτήση της Anemone, του πιο πρόσφατου UAV που έχει κατασκευάσει η ομάδα μας.

Έπειτα από μήνες δουλειάς πάνω στον σχεδιασμό και την κατασκευή του αεροχήματος, τα μέλη του Aeronautics Project ταξίδεψαν στη Λάρισα και παρακολούθησαν την Anemone κατά τη διάρκεια μίας πολύ σταθερής πτήσης! Η εξαιρετική ευστάθεια του αεροχήματος απέδειξε την ορθότητα των επιλογών που έγιναν και έθεσε τη βάση για μελλοντικά projects. 
Αξιοσημείωτες ήταν, ακόμη, οι διακρίσεις που έλαβε το Aeronautics Project σε διαγωνισμούς καινοτομίας, όπως ο “Greenathon-BeyondGreenTechnologies” και ο RedBull Basement, εκπροσωπώντας την ASAT με το ερευνητικό project Phoenix. Πρόκειται για ένα ηλιακό αερόχημα, το οποίο σχεδιάζει η ομάδα μας, με στόχο να εντοπίζει δασικές πυρκαγιές και να ενημερώνει έγκαιρα τις αρχές.

Οι κριτές και των δύο διαγωνισμών θεώρησαν τη συγκεκριμένη ιδέα πολλά υποσχόμενη στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, γεγονός που αποδείχτηκε από τα θετικά τους σχόλια και την τελική κατάταξη. Συγκεκριμένα, το Aeronautics Project κατάφερε να είναι ανάμεσα στους 12 από τους 105 συμμετέχοντες που πέρασαν στον τελικό του Greenathon, ενώ επιλέχθηκε και ως η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς του RedBull Basement, όπου θα παρουσιαστούν 44 από τις περισσότερες από 4000 ιδέες που υποβλήθηκαν.

Rocketry Project

Φυσικά, το 2021 ήταν μία εξαιρετική χρονιά και για το Rocketry Project, το οποίο συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά σε 2 διαγωνισμούς πυραυλικής. Ο πρώτος ήταν ο διεθνής διαγωνισμός Spaceport America Cup, ο οποίος δυστυχώς πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης.
Παρόλα αυτά, τα μέλη του Rocketry Project επέδειξαν μεγάλη συνέπεια και είχαν εγκαίρως έτοιμα όλα τα παραδοτέα του διαγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων των reports και του ίδιου του πυραύλου Selene. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάκτηση της 9ης θέσης ανάμεσα από 36 ομάδες της κατηγορίας 10Κ COTS με κινητήρα στερεού προωθητικού και της 20ης στη γενική κατάταξη, ανάμεσα από 76 ομάδες.

Ο δεύτερος διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχε το Rocketry Project ήταν ο European Rocketry Challenge (EuRoC), ο οποίος έλαβε χώρα στο Ponte de Sor της Πορτογαλίας τον Οκτώβριο. Και μόνο η αποδοχή της ASAT στον συγκεκριμένο διαγωνισμό αποτελεί σημαντικό κατόρθωμα, καθώς ήταν η μοναδική ελληνική ομάδα ανάμεσα στις 20 καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες πυραυλικής που έλαβαν μέρος. Κατά τη διάρκεια του EuRoC πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση της Selene, η οποία αποτέλεσε το αποκορύφωμα της χρονιάς για το Rocketry Project. Αυτό το επίτευγμα ανέδειξε την ASAT ως την πρώτη ελληνική φοιτητική ομάδα που εκτόξευσε πύραυλο υψηλής ισχύος, γεγονός που μπορεί να προσφέρει σημαντική τεχνογνωσία σε ολόκληρη την ελληνική επιστημονική κοινότητα και να εξελίξει τις δράσεις της στον τομέα της πυραυλικής.

Marketing Department

Τέλος, το Τμήμα Marketing και αυτή τη χρονιά κατάφερε να υλοποιήσει πρωτοπόρες ιδέες, οι οποίες δεν είχαν ως στόχο απλά την προβολή των επιτευγμάτων της ASAT, αλλά και την παροχή γνώσεων και δυνατοτήτων στα μέλη και το κοινό της. Αυτό έγινε δυνατόν μέσω τρόπων, όπως η πραγματοποίηση events, με σημαντικότερο το Career Day Event.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, είχαμε τη τιμή να φιλοξενήσουμε μερικούς από τους χορηγούς μας και να ακούσουμε ομιλίες τους σχετικά με τον τομέα δραστηριοποίησής τους και την αγορά εργασίας γενικότερα. Ήταν μία πολύ χρήσιμη εμπειρία για τα μέλη της ASAT, αφού είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν με καταξιωμένους επαγγελματίες, να συνομιλήσουν μαζί τους σε προσωπικό επίπεδο και να αναζητήσουν πιθανές ευκαιρίες πρακτικής άσκησης.
Μία ακόμα σημαντική ενέργεια ήταν η εκκίνηση μίας σειράς YouTube podcasts με τίτλο “Conversing with the Pros”, στην οποία πρωταγωνιστούν εκπρόσωποι από εταιρείες που υποστηρίζουν την ομάδα μας. Η θεματολογία διαφέρει σε κάθε podcast, καθώς προσαρμόζεται με βάση την εξειδίκευση και τις γνώσεις του ομιλητή, αλλά και τον τομέα δραστηριοποίησης της εταιρίας, την οποία αυτός εκπροσωπεί. Αναπτύσσοντας θέματα όπως η αγορά εργασίας και τα επιθυμητά προσόντα που αναζητά ένας εργοδότης, προσπαθούμε να προσφέρουμε σε νέους ανθρώπους χρήσιμες πληροφορίες για την μελλοντική τους επαγγελματική πορεία.

Είναι φανερό ότι το 2021 ήταν μία πολύ παραγωγική χρονιά για την ομάδα μας. Κρατώντας την ανατροφοδότηση που αποκτήσαμε κατά νου, προχωράμε μπροστά με αισιοδοξία και ενθουσιασμό για να ανακαλύψουμε τι επιφυλάσσει το νέο έτος για την ASAT! Οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2022, σχετικά με νέα projects και συμμετοχή σε διαγωνισμούς, είναι πολλά υποσχόμενοι και εργαζόμαστε ήδη σκληρά για να τους επιτύχουμε!

μην σταματασ εδω

περρισοτερα νεα

Μετάβαση στο περιεχόμενο