Το Rocketry Department της ASAT ανάμεσα στις κορυφαίες διεθνείς ομάδες πυραυλικής

Και όμως η ASAT κατάφερε -παρά τις δυσκολίες- να εξασφαλίσει την πρώτη ελληνική δια ζώσης συμμετοχή στον μεγαλύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό πυραυλικής και να εκτελέσει την πρώτη της πλήρως επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου υψηλής ισχύος, καταλαμβάνοντας την 8η θέση στην κατηγορία που διαγωνιζόταν και την 13η παγκοσμίως

Η ASAT ταξίδεψε συνολικά 12.700 km, ώστε να βρεθεί τελικά στην πόλη Las Cruces, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, όπου διαγωνίστηκε με άλλες 150 ομάδες, καταφέροντας να αποσπάσει 3 βραβεία “on the spot recognition”, την 8η θέση στην κατηγορία 10K COTS αλλά και τη 13η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, με τον πύραυλο που φέρει το ελληνικής προέλευσης όνομα, Andromeda, εμπνευσμένο από τον ομώνυμο αστερισμό.

Η Andromeda είναι ο τέταρτος πύραυλος υψηλής ισχύος που σχεδίασαν και κατασκεύασαν τα μέλη του Rocketry Department της ASAT, ο οποίος υποστηρίζει δύο είδη κινητήρων στερεού καυσίμου, είτε COTS (Commercial off-the-shelf) είτε SRAD (Student Researched and Developed). Επιπλέον, αξιοσημείωτο τμήμα της αποστολής αποτέλεσε το πείραμα, το οποίο ενσωματώθηκε στο ωφέλιμο φορτίο του πυραύλου, με στόχο τη μελέτη της αντίδρασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων ασθενούς με δρεπανοκυτταρική αναιμία, σε συνθήκες υψηλής επιτάχυνσης και έλλειψης οξυγόνου.

The Andromeda Rocket

H Andromeda εκτοξεύτηκε σε ύψος 3.461 μέτρα πάνω από την έρημο του Νέου Μεξικού προτού γίνει η εκτίναξη και των δυο αλεξίπτωτων και προσγειωθεί με ασφάλεια, άθικτη, κάποια χιλιόμετρα μακριά από την τοποθεσία εκτόξευσης. Επιτυχής ήταν και η ανάκτηση του του ωφέλιμου φορτίου (payload) το οποίο ήταν πλήρως λειτουργικό και έπειτα της προσγείωσης.

3

Παρά τις δυσκολίες, που είχαν ήδη ξεκινήσει από την προσπάθεια εξασφάλισης της συμμετοχής της ομάδας στον διαγωνισμό με οικονομικά ζητήματα και λόγω της πανδημίας, η ASAT δεν κατάφερε απλώς να προκριθεί, αλλά να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στον διαγωνισμό. Κατά την διάρκεια του διαγωνισμό η ομάδα κλήθηκε να περάσει από δύο τεχνικούς ελέγχους, το Flight Safety Review (FSR) και το Launch Control Officer Inspection (LCO Inspection). Έπειτα από την διόρθωση κάποιων minor υποδείξεων από τους κριτές, η ομάδα κατάφερε να πάρει το υπογεγραμμένο flight card και να ετοιμαστεί για την εκτόξευση.    

Έχοντας λάβει την άδεια από τον LCO, η Andromeda εκτοξεύθηκε με επιτυχία, κερδίζοντας το χειροκρότημα των θεατών για την κατακόρυφη πορεία της. Ύστερα από την προσγείωση και την ασφαλή ανάκτηση του πυραύλου, έγινε το Post-Flight Inspection, κατά το οποίο οι κριτές επιβράβευσαν την ομάδα για την άριστη κατάσταση του πυραύλου και των συστημάτων του.   

Παράλληλα, οι κριτές του Spaceport America Cup επαίνεσαν την ομάδα για τη συνολική εικόνα της κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς και προετοιμασίας για τον διαγωνισμό. Ο πύραυλος διέπρεψε για τον άρτιο σχεδιασμό του (491.5/500 πόντους) , ενώ το πείραμα της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας εντυπωσίασε τις υπόλοιπες ομάδες.

Κάνοντας αναδρομή στην προσπάθεια των τελευταίων μηνών και, παρά τις δοκιμασίες που προέκυψαν κατά την κατασκευή του πυραύλου και τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, όλα τα μέλη της ASAT ομόφωνα συμφωνούν πως πρόκειται για μία εμπειρία που τους εφοδίασε με γνώσεις, ικανότητες και αναμνήσεις, οι οποίες θα τους συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή τους.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη συμβολή όλων των χορηγών μας στο συγκεκριμένο επίτευγμα, καθώς δίχως τη στήριξή τους η ομάδα δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στο Spaceport America Cup.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την εκτοξευση της Andromeda στον Spaceport America Cup 2022 στο Νέο Μεξικό.

μην σταματασ εδω

περρισοτερα νεα

Μετάβαση στο περιεχόμενο