Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την εφημερίδα ΈΘΝΟΣ η οποία φιλοξένησε σήμερα (Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019) στην έντυπη έκδοση της ένα άρθρο του Βασίλη Ιγνατιάδη με τίτλο “Οι φοιτητές του ΑΠΘ κατακτούν το Διάστημα”, κατόπιν συνέντευξης που δόθηκε από το μέλος της ομάδας μας Θάνο Χατζάρα.
Μας χαροποιεί και μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός πως η δουλειά μας προσελκύει το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας. Αισθανόμαστε όμως υποχρεωμένοι να διορθώσουμε μερικά σημεία από το άρθρο τα οποία ίσως δεν έγιναν ξεκάθαρα κατα τη διάρκεια της συνέντευξης. Συγκεκριμένα:
- ”Οι φοιτητές εξασφάλισαν την ένταξη τους στο πρόγραμμα «Fly Your Satellite!» της ESA, καλύπτοντας το σύνολο των αυστηρότατων προδιαγραφών”: Αν και στόχος της ομάδας μας είναι πράγματι η συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμου Διαστήματος (ESA), οι αιτήσεις και οι διαδικασίες αξιολόγησης δεν έχουν ανοίξει ακόμα και κατα συνέπεια δεν έχει εξασφαλιστεί η ένταξή μας στο πρόγραμμα.
- “1,5 χρόνο εργάζονται στην κατασκευή του νανοδορυφόρου”: Η ομάδα εργάζεται τον τελευταίο 1.5 χρόνο μόνο στο σχεδιασμό του νανοδορυφόρου, καθώς η ίδια η κατασκευή θα ακολουθήσει εντός του προγράμματος Fly Your Satellite!
- “3x10x10cm”: O δορυφόρος πράγματι αποτελείται από τρεις “κύβους” τοποθετημένους σε σειρά, οπότε οι τελικές διαστάσεις είναι 30x10x10cm.
- “2000 χιλιόμετρα απόσταση γύρω από τη Γη”: Αν και το συγκεκριμένο υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της Γης ανήκει στον ορισμό του Low Earth Orbit (LEO), όπου θα βρίσκεται ο νανοδορυφόρος μας, η τελική τροχιά παραμένει προς το παρόν άγνωστη, αλλά πιθανόν θα βρίσκεται σε υψόμετρο 300-800 χιλιομέτρων
- ”250.000 €”: Το συγκεκριμένο ποσό αναφέρεται σε εκτίμηση για το κόστος μιας αποστολής CubeSat, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τα έξοδα εκτόξευσης του νανοδορυφόρου στο διάστημα. Με βάση τις μέχρι τώρα σχεδιαστικές εκτιμήσεις μας, το κόστος που αναφέρεται στο άρθρο (και αφορά το δικό μας νανοδορυφόρο) είναι περίπου πενταπλάσιο από το πραγματικό κόστος κατασκευής, καθώς σε περίπτωση συμμετοχής μας στο πρόγραμμα Fly Your Satellite! τα έξοδα εκτόξευσης καλύπτονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Στο μικρότερο αυτό κόστος θα συνεισφέρουν κατα κύριο λόγο οι ιδιώτες χορηγοί της ομάδας μας.
- “n-board Computer… και είναι υπεύθυνος για τη δημοσιότητα του CubeSat”: Η δουλειά της δημοσιότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε πρότζεκτ όπως το δικό μας. Όμως το On-board Computer, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα μας (www.asat.gr), είναι υπεύθυνο για τη βιωσιμότητα του CubeSat, δηλαδή να κρατάει “εν ζωή” όλα τα υποσυστήματα.
Να ξανατονίσουμε σε αυτό το σημείο πως η ομάδα μας δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο πρόγραμμα Fly Your Satellite! του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), αλλά σκοπεύει να δηλώσει συμμετοχή όταν ανοίξουν οι αιτήσεις για τον επόμενο κύκλο του συγκεκριμένου προγράμματος.
Τέλος, να ενημερώσουμε πως εν όψει και της Τεχνικής Παρουσίασης του Νανοδορυφόρου που θα διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου 2019 στο κτίριο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, οι πληροφορίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ομάδας μας (www.asat.gr) και αναφέρονται στο κομμάτι του CubeSat θα ανανεωθούν πλήρως.
Για άλλη μια φορά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ για το βήμα που μας παραχώρησε. Η αναγνώριση της δουλειάς μας είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή, ειδικά για μια ομάδα που εργάζεται εθελοντικά.
Εκ μέρους της φοιτητικής ομάδας ASAT.