Ακόμη μία μεγάλη διάκριση σημείωσε το Rocketry Department της ASAT καταλαμβάνοντας την 7η θέση ανάμεσα σε 25 ομάδες, στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό πυραυλικής (EuRoC 2022), που έλαβε χώρα στις 11-19 Οκτωβρίου στο Ponte de Sor, στην Πορτογαλία. H ASAT δεν κατόρθωσε απλά να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες πυραυλικής, όντας η μοναδική ελληνική συμμετοχή, αλλά αποτέλεσε τη μοναδική φοιτητική ομάδα που κατέπληξε με δύο θεαματικές εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου με δύο διαφορετικούς κινητήρες.
O πύραυλος, Andromeda, ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ASAT τον τελευταίο χρόνο και διαγωνίστηκε στον παγκόσμιο διαγωνισμό Spaceport America Cup competition τον Ιούνιο στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, καταλαμβάνοντας την 13η θέση ανάμεσα σε 150 ομάδες από όλον τον κόσμο, κατάφερε και πάλι να καταπλήξει την κριτική επιτροπή και τους διαγωνιζόμενους. Συγκεκριμένα, η Andromeda εκτέλεσε δύο επιτυχημένες εκτοξεύσεις και ανακτήσεις (recoveries), φτάνοντας τα 3.446m και 4.076m, με δύο ειδών κινητήρες, Commercial Off the Shelf (COTS) και Student Researched and Developed (SRAD), με ελάχιστες έως μηδαμινές ζημιές. Ο SRAD κινητήρας, με το όνομα Sirius από τον ομώνυμο αστερισμό, σχεδιάστηκε από την ASAT.
Αρχικός στόχος της ομάδας ήταν να διαγωνιστεί με τον δικό της κινητήρα, τον Sirius. Ωστόσο, λόγω ελαττωματικών χημικών η λειτουργία του Sirius κρίθηκε ανασφαλής και η ομάδα ολοκλήρωσε την πρώτη εκτόξευση με COTS κινητήρα. Η πορεία του πυραύλου ήταν βέλτιστη όπως και η κάθοδός του με τα αλεξίπτωτα. Ωστόσο ο πύραυλος προσγειώθηκε επάνω σε δέντρο με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συμβολή της πυροσβεστικής για την ανάκτησή του και λόγω της κατάρρευσης του δέντρου προκλήθηκαν ορισμένες υλικές ζημιές. Παρόλες τις δυσκολίες, η αφοσίωση της ομάδας στην αρχική της αποστολή και η επιμονή της ήταν η κινητήρια δύναμη που την οδήγησε όχι μόνο στην επιτυχή διόρθωση των ζημιών, αλλά και σε μία δεύτερη εκτόξευση, με τον Sirius, μέσα στο στενό χρονικό περιθώριο των 3 ημερών.
Η έκβαση δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Η ASAT πέτυχε ασφαλές recovery (ασφαλή επανάκτηση) και της δεύτερης εκτόξευσης, το οποίο ολοκληρώθηκε με την εύρεση άθικτου του συνόλου του πυραύλου. Επομένως, η προσπάθεια για την επίτευξη των 2 εκτοξεύσεων δεν θα μπορούσε να μην αναγνωριστεί και να επαινεθεί τόσο από τους κριτές του διαγωνισμού όσο και από τις υπόλοιπες ομάδες.
Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι και στις δύο εκτοξεύσεις έγινε χρήση SRAD ηλεκτρονικών συστημάτων και airbrakes, ενός συστήματος αυτόματου ελέγχου, υπεύθυνου για την επίτευξη του επιθυμητού υψομέτρου, τα οποία αναπτύχθηκαν από την ομάδα. Στόχος των ηλεκτρονικών συστημάτων ήταν η σωστή λειτουργία του συστήματος ανάκτησης με τα αλεξίπτωτα και γενικότερα της εξασφάλισης της ασφαλούς πορείας του πυραύλου. Ειδικότερα, η χρήση των airbrakes συνέβαλλε στη συλλογή πλήθους χρήσιμων δεδομένων για την λειτουργία τους και την βελτιστοποίησή τους για μελλοντικές εκτοξεύσεις.
Η φετινή συμμετοχή της ASAT στον EuRoC ήταν πραγματικά μία μοναδική εμπειρία για όλα τα μέλη της ομάδας, που κατέδειξε πως με σκληρή δουλειά, όρεξη, πάθος αλλά και συνεργασία όλα είναι δυνατά. Δεν προσέφερε απλά γνώσεις και ικανότητες στα μέλη της, αλλά δημιούργησε αναμνήσεις, οι οποίες θα τους συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή τους.