Rocketry Project: η εποικοδομητική μετάβαση από το 2020 στο 2021

Το Rocketry Project μέσα στο 2020 κατάφερε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες και να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει. Τα μέλη του εργάστηκαν για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και συνεχίζουν με περισσότερη όρεξη και νέα δεδομένα να εξελίσσονται και να βελτιώνονται συνεχώς.
Τη χρονιά που πέρασε, μεγάλους σταθμούς για το Project αποτέλεσαν η ολοκλήρωση της κατασκευής του πυραύλου Hyperion, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο High Power Rocket της ομάδας, αλλά και η ολοκλήρωση του σχεδιασμού του Πήγασου, του δεύτερου αντίστοιχα High Power Rocket. Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε η λειτουργία των R&D projects SIRIUS, Tailcone και Airbrakes, εισάγοντας την ομάδα δυναμικά στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης. Η εδραίωση τμήματος ασφαλείας ήταν ένα σημαντικό βήμα, δείχνοντας για ακόμα μία φορά την μεγάλη σημασία που δίνει το Rocketry Project στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Pegasus Rocket Model
PEGASUS High Power Rocket
Τμήμα Safety

Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε και η εισαγωγή καυσίμου και COTS κινητήρα στην Ελλάδα, κάνοντας την A.S.A.T. την πρώτη ομάδα που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, το Project κατάφερε να αποκτήσει ως Mentor τον κύριο Rene Van Hulst από την Euro Space Technology και ξεκίνησε να αξιοποιεί την βοήθεια και εμπειρία του πάνω στον κλάδο.

image-39d97976-a93a-45fe-a858-93aa848e5955
Hyperion COTS Solid Rocket Motor

Τέλος, η ομάδα μας έγινε δεκτή στον μεγαλύτερο διαπανεπιστημιακό διαγωνισμό πυραυλικής στον κόσμο, Spaceport America Cup (SAC) 2021, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, καθιστώντας αυτό το γεγονός τη μεγαλύτερη επιτυχία του Rocketry Project για το 2020. Περισσότερες από 140 ομάδες από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, με την ομάδα μας να είναι μία από τις μόλις 18 ομάδες της Ευρώπης! Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι μία εμπειρία που αξίζει κάποιος να ζήσει και η ομάδα μας είναι αποφασισμένη και έτοιμη να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο στην πορεία.
Έτσι, έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε πάνω στο project SELENE! Η ASAT θα αγωνιστεί στα 10.000 πόδια με τον πύραυλο SELENE που ενσωματώνει COTS κινητήρα στερεού καυσίμου, καθιστώντας το ένα νέο και καινοτόμο έργο. Τα βασικά σημεία του πυραύλου είναι η ζωντανή τηλεμετρία δεδομένων, το σύστημα εκτίναξης CO2 και το πλήρως λειτουργικό και ωφέλιμο φορτίο, το οποίο θα βγει και θα πετάξει ανεξάρτητα από τον πύραυλο, με στόχο τη διεξαγωγή ενός πειράματος που περιέχει μέτρηση της ραδιενέργειας. Τέλος, το μοντέλο θα έχει νέες και καινοτόμες επιλογές στον σχεδιασμό του, δημιουργώντας ένα πλήρως ανανεωμένο και αξιόλογο μοντέλο βασισμένο στην εμπειρία του Rocketry Project από την κατασκευή του HYPERION.

Selene
SELENE High Power Rocket

Εξίσου σημαντικοί στόχοι είναι η κατασκευή και η δοκιμή ενός κινητήρα στερεού προωθητικού, με το όνομα SIRIUS με Total Impulse 9500Ns, καθώς και η κατασκευή και δοκιμή των Airbrakes. Ο SIRIUS είναι αυτή την στιγμή σε εξέλιξη, καθώς στοχεύουμε να σχεδιάσουμε το μεγαλύτερο κινητήρα στερεού προωθητικού της ομάδας, με καλύτερες επιλογές υλικών και, έτσι, να επιτύχουμε βελτιστοποίηση του βάρους του κινητήρα. Παράλληλα, τα Aibrakes είναι ένα νέο κεφάλαιο για την ομάδα, εισάγοντας την λογική των Reaction Control Systems (RCS) στην ASAT. Τέλος, θέλουμε το 2021 να καταφέρουμε να εκτοξεύσουμε τον Hyperion στην Ελλάδα.
Για ακόμα μία χρονιά, το Rocketry θέλει να συνεχίσει να δουλεύει πάνω σε καινοτόμα project. Ταυτόχρονα, μένει εστιασμένο στην κύρια αποστολή του, να δώσει την ευκαιρία σε φοιτητές να κερδίσουν γνώσεις πάνω στο τομέα της πυραυλικής!

μην σταματασ εδω

περρισοτερα νεα

Μετάβαση στο περιεχόμενο