Η ASAT ταξιδεύει από την Αμερική στην Ευρώπη

Κατά το 2021, η ομάδα της ASAT κατάφερε όχι μόνο να γίνει δεκτή, αλλά και να λάβει μία σημαντική θέση στον μεγαλύτερο διαπανεπιστημιακό διαγωνισμό πυραυλικής στον κόσμο, Spaceport America Cup (SAC) 2021. Ο διαγωνισμός αυτός έχει ως στόχο τον σχεδιασμό, την κατασκευή αλλά και την εκτόξευση ενός πυραύλου στο απόγειο των 10.000 ή 30.000 ποδιών με την ασφαλέστερη δυνατή ανάκτησή του. Έτσι, στα πλαίσια αυτού, φοιτητικές ομάδες από όλον τον κόσμο εκτοξεύουν κάθε χρόνο πυραύλους στερεού, υγρού και υβριδικού κινητήρα.

Η ASAT, με το Rocketry Project, το οποίο απαρτίζεται από 28 μέλη, κατάφερε να είναι μία από τις ομάδες που έγιναν δεκτές και συμμετείχαν στον διαγωνισμό για το 2021. Φοιτητές από όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου και όχι μόνο, εργάστηκαν σκληρά για να επιτύχουν αυτήν τη συμμετοχή, αναδεικνύοντας τόσο τις ικανότητες τους, όσο και το σημαντικό ερευνητικό έργο που είναι ικανή να προσφέρει η ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα.

1365-1024
Τα μέλη του Rocketry παρακολουθώντας την τελετή έναρξης του SAC 2021

Τη χρονιά αυτή, λόγω των συνθηκών του COVID-19, ο SAC πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 18-20 Ιουνίου, με την ASAT να παρουσιάζει τον δικό της πύραυλο στις 18 του ίδιου μήνα. Στον διαγωνισμό έγιναν δεκτές συνολικά 140 ομάδες και τελικά συμμετείχαν 76, εκ των οποίων μόλις 18 ήταν από ευρωπαϊκές χώρες και μόνο 2 από την Ελλάδα.

Η ASAT (και ειδικότερα το Rocketry Project) «ταξίδεψε» στον SAC με τον πύραυλο SELENE ο οποίος σχεδιάστηκε με κινητήρα στερεού προωθητικού προκειμένου να εκτοξευθεί στο απόγειο των 10.000 ποδιών. Ο πύραυλος αυτός ενσωματώνει COTS ( Για παράδειγμα, περιέχει και ένα ιδιαίτερο ωφέλιμο φορτίο το οποίο είναι ικανό να απελευθερώνεται και να ανακτάται ανεξάρτητα, μετρώντας τα ποσοστά της ραδιενέργειας από το απόγειο του πυραύλου έως την προσγείωσή του στο έδαφος, συμβάλλοντας έτσι στην διεξαγωγή ενός ερευνητικού πειράματος.

Η ASAT, με τον πύραυλο SELENE, κατάφερε να επιτύχει υψηλή διάκριση, κατακτώντας την 9η θέση στην κατηγορία 10,000ft COTS ανάμεσα σε 36 ομάδες, συγκεντρώνοντας 853,7 βαθμούς. Επιπλέον, στην τελική παγκόσμια κατάταξη, αναδείχτηκε 20η από ένα σύνολο 76 ομάδων, αποσπώντας πολλά θετικά σχόλια. Εξαιρετική εντύπωση έκανε, ακόμα, το Poster Session Video Presentation, το οποίο κατατέθηκε στα μέλη της κρητικής επιτροπής πριν την έναρξη του διαγωνισμού, συγκεντρώνοντας 187,5 βαθμούς στους 200.

Τα μέλη του Avionics κατά τη διάρκεια του Podium Presentation Session

Τέλος, σημαντικό επίτευγμα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ήταν πως το υποσύστημα Avionics προχώρησε σε μία τεχνική παρουσίαση στο πλαίσιο των Podium Presentation Sessions του διαγωνισμού. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στο SRAD (Student Research and Developed) σύστημα τηλεμετρίας, που αναπτύχθηκε από τα μέλη της ομάδας.

Με το πέρας του διαγωνισμού, η ομάδα της ASAT βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του πυραύλου SELENE. Σήμερα, ο πύραυλος είναι σχεδόν έτοιμος να εκτοξευθεί, καθώς τα υποσυστήματα του Rocketry έχουν ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος των δοκιμών τους. Ταυτόχρονα, η ομάδα θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες όλες τις διαδικασίες που οδήγησαν στην επιτυχημένη κατασκευή της SELENE.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στην ομάδα Aspire, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που έλαβε την 3η θέση από τους 8 στην κατηγορία τους και 39η από τις 76 ομάδες στην γενική κατάταξη.

Επόμενος στόχος της ομάδας, ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός πυραυλικής EuRoC 2021 που θα πραγματοποιηθεί στο Ponte de Sor της Πορτογαλίας στις 11-17 Οκτωβρίου 2021. Η ομάδα, μετά την επιτυχημένη κατασκευή του SELENE, θα έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει εκεί τον πύραυλο και να διεκδικήσει ακόμα μια διάκριση, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ήδη, πριν ακόμη την διεξαγωγή του διαγωνισμού, η ASAT κατέκτησε μια σημαντική θέση για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς αποτελεί μια από τις 20 μόλις ομάδες στο σύνολο και την μοναδική ελληνική ομάδα που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό EuRoC.

A07EC4D5-9826-4B53-872A-C522DB77D908
Ο πύραυλός μας, SELENE

Εάν σας συναρπάζει ο τομέας του διαστήματος και θέλετε να δείτε από κοντά την SELENE, τον πύραυλο υψηλής ισχύος της ομάδας μας, μπορείτε να μας επισκεφτείτε στο περίπτερο 14 (Academia) στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη, από το Σάββατο 11 έως την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου. Αδημονούμε να σας γνωρίσουμε από κοντά!

μην σταματασ εδω

περρισοτερα νεα

Μετάβαση στο περιεχόμενο