Η A.S.A.T. συμμετέχει επισήμως στο Fly Your Satellite! 3 της ESA

Είμαστε μέσα!

Με την επιτυχή εισαγωγή της ομάδας μας, Aristotle Space and Aeronautics Team (ASAT), με επιστημονικούς υπεύθυνους τον Καθηγητή Κύρο Υάκινθο και τον Μετα-διδακτορικό ερευνητή Περικλή Παναγιώτου, στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) “Fly Your Satellite!”, το ΑΠΘ γίνεται το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο που θα αναπτύξει το δικό του νανοδορυφόρο στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος. Ο νανοδορυφόρος που σχεδιάζει η A.S.A.T. υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Αλκιβιάδη Χατζόπουλου, θα φέρει ένα ειδικά διαμορφωμένο δοχείο υπό πίεση, που θα περιέχει μια μικροσκοπική διάταξη και ένα εργαστήριο-τσιπ (lab-on-a-chip) με γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες των μυκήτων Saccharomyces cerevisiae, με σκοπό την μελέτη των επιπτώσεων της ακτινοβολίας και της μικροβαρύτητας σε περιβάλλον χαμηλής γήινης τροχιάς.

Ομαδική φωτογραφία των μελών του νανοδορυφόρου “AcubeSAT”

Το “Fly Your Satellite!”  δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητικές ομάδες να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν ένα νανοδορυφόρο στο διάστημα. Οι φοιτητές δύνανται να εκτελέσουν τις απαραίτητες δοκιμές του νανοδορυφόρου σε συνθήκες διαστήματος , στις  υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ESA (CubeSat Support Facility), ώστε να καταστεί έτοιμος να εκτοξευθεί στο διάστημα μέσα σε χρονικό ορίζοντα τριών χρόνων. Κατά το προσεχές αυτό διάστημα, τα μέλη της ομάδας θα συνεργαστούν με ειδικούς της ESΑ, οι οποίοι έχουν δουλέψει πάνω σε σημαντικές διαστημικές αποστολές, ενώ θα συμμετάσχουν σε πληθώρα εκπαιδευτικών τεχνικών σεμιναρίων στις εγκαταστάσεις της στην Ολλανδία (ESTEC) και στο Βέλγιο (ESEC-Galaxia), με στόχο να εξασφαλιστεί η επιτυχία αυτού του απαιτητικού εγχειρήματος.
Φοιτητές

Χρόνια προετοιμασίας
Η επιτυχία αυτή δίνει την ευκαιρία στο ΑΠΘ να εδραιωθεί μακροπρόθεσμα ως μία κυρίαρχη πηγή έρευνας στα Βαλκάνια στον τομέα της αεροδιαστημικής. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό καταλύτη στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενασχόληση με την αεροδιαστημική σε εθνικό επίπεδο εντός του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Ήδη η ομάδα μας έχει απασχολήσει πάνω από 100 φοιτητές από ποικίλα τμήματα και σχολές, λόγω της εγγενούς διεπιστημονικής φύσης της προσπάθειάς μας. Ταυτόχρονα, παράγει ερευνητικό αλλά και εκπαιδευτικό έργο, κοινοποιώντας τεχνογνωσία με κάθε δυνατό τρόπο. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια του προγράμματος, αλλά και ύστερα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα διάδοσης της γνώσης, ευελπιστώντας στην σύναψη ακόμα περισσότερων δια-ιδρυματικών σχέσεων και συνεργασιών με τη βιομηχανία, με στόχο επιπλέον ερευνητικά προγράμματα.  

Αξιολόγηση της παρουσίασης της ομάδας στο Selection Workshop της ESA, στην Ολλανδία

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ και ιδιαίτερα τους καθηγητές και το προσωπικό των εργαστηρίων των διαφόρων τμημάτων που στηρίζουν αδιάκοπα την προσπάθειά μας. Βεβαίως, η στήριξη των χορηγών μας RGCC, SITAEL Hellas και Prisma Electronics, οι οποίοι πίστεψαν και πιστεύουν σε εμάς και στο όραμα το οποίο πρεσβεύουμε, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχία μας. Εμείς από την πλευρά μας χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που βλέπουμε τους κόπους των τελευταίων ετών να ανταμείβονται και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακατάπαυστα ανανεώνοντας συνεχώς το δυναμικό μας πάνω στο ερευνητικό αντικείμενο που έχουμε αναλάβει και να συνεχίσουμε να φέρνουμε το πανεπιστήμιο ένα βήμα πιο κοντά στον τομέα της αεροδιαστημικής. Για τον λόγο αυτό σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στην ομάδα μας.
https://www.youtube.com/watch?v=Up2e3_TlUhs

μην σταματασ εδω

περρισοτερα νεα

Μετάβαση στο περιεχόμενο