Aeronautics​

Overview

Το Project Aeronautics ξεκίνησε με τη γέννηση της ASAT, τον Οκτώβριο του 2015. Σκοπός του ήταν να συμμετάσχει στον διαγωνισμό Air Cargo Challenge 2017, τον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό αεροναυπηγικής. Οι προσπάθειες άρχισαν με την ιδέα του πρώτου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV), της Νεφέλης I, της πειραματικής μας διάταξης, μέσω της οποίας η ομάδα εξέτασε τις ικανότητές της στον υπολογισμό καθώς και στην κατασκευή ενός UAV. Μετά τις πρώτες επιτυχημένες δοκιμαστικές πτήσεις, οι μαθητές πέρασαν με το σχεδιασμό της Νεφέλης II, ενός αεροσκάφους από balsa / carbon fiber. Η συμμετοχή μας στο ACC Zagreb το 2017 σηματοδότησε την πρώτη τεράστια επιτυχία της ASAT. Η ομάδα μας εμφανίστηκε ως 12η μεταξύ 36 συμμετοχών και κέρδισε την 1η  θέση μεταξύ των νέων.

Στοχεύοντας την ανάπτυξη των τεχνικών και θεωρητικών γνώσεων των μελών του το project αποφάσισε στο ACC 2019 να συμμετάσχει με δύο διαφορετικά αεροπλάνα. Χρησιμοποιώντας την ίδια λογική στην κατασκευή και την σχεδίαση, αναπτύχθηκε η Νεφέλη ΙΙΙ η οποία εμφάνιζε βελτιωμένη απόδοση σε σύγκριση με τον προκάτοχό της. Αξιοποιώντας νέες τεχνικές κατασκευής με σύνθετα υλικά, δημιουργήθηκε η Aurora, η οποία αποτελεί το γρηγορότερο και μεγαλύτερο αερόχημα που έχει κατασκευάσει ποτέ η ομάδα. Συμμετέχοντας στο ACC 2019 στην Στουτγάρδη, η Aurora κατάφερε να κατακτήσει την 10η θέση με την Νεφέλη ΙΙΙ να καταλαμβάνει την 12η, μεταξύ 30 ομάδων, αποσπώντας θετικά σχόλια για τον διαφορετικό σχεδιασμό των αεροσκαφών και για την αφοσίωση των μελών της.

Μετά από την έξαρση της πανδημίας του covid, o ACC2021 πήρε παράταση για το 2022 δίνοντας χρόνο στην ομάδα να επενδύσει σε νέες ιδέες και μεθόδους κατασκευής.  Υπό αυτό το πλαίσιο κατασκευάστηκε η Ανεμώνη, ένα αερόχημα εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά στα εργαστήρια της ομάδας μας.  Αποστολή της Ανεμώνης ήταν η μεταφορά ηλεκτρολογικού εξοπλισμού για μέτρηση δεδομένων πτήσης.  Η εμπειρία που έδωσε στην ομάδα, η κατασκευή και η πτήση της Ανεμώνης οδήγησε στην σωστή της προετοιμασία για το επόμενο της project τον Αίολο.  Ο Αίολος θα συμμετείχε στον ACC του 2022 στο Μόναχο της Γερμανίας.  Ο Αίολος ήταν και αυτός κατασκευασμένος εξ’ ολοκλήρου από σύνθετα υλικά στα εργαστήρια της ομάδας μας.  Στον ACC του 2022 η ομάδα μας κατέκτησε την 9η θέση στην διεθνή κατάταξη και 1η στην Ελλάδα, ολοκληρώνοντας 5 επιτυχημένες πτήσεις, χωρίς την παρουσίαση οποιουδήποτε τεχνικού προβλήματος.

Μετά τον διαγωνισμό ο Αίολος πραγματοποίησε πολλές δοκιμαστικές πτήσεις για την δοκιμή του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί στο νέο project της ομάδας, το ηλιακό αερόχημα Phoenix.  Ο Phoenix είναι ένα ερευνητικό UAV του οποίου στόχος είναι να επιβλέπει δασικές περιοχές και να ανιχνεύει πυρκαγιές, ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές.  Η ανίχνευση της πυρκαγιάς θα γίνεται μέσω μοντέλων βαθιάς μάθησης βασισμένο σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα με είσοδο εικόνων από οπτική κάμερα.  Το αερόχημα θα πετυχαίνει εξάωρη αυτονομία πτήσης μέσω των solar cells που θα βρίσκονται ενσωματωμένα στην άνω πλευρά της πτέρυγας.  Αυτό το project είναι μια πρόκληση για την ομάδα καθώς θα αποτελεί το μεγαλύτερο αερόχημα που η ομάδα θα έχει κατασκευάσει, με μια πολύπλοκη αποστολή για την οποία είναι απαραίτητη η συνεργασία μηχανικών από πληθώρα επιστημονικών πεδίων.  Ο Phoenix μέχρι στιγμής έχει κερδίσει τις εντυπώσεις δίνοντας στην ομάδα διακρίσεις σε διαγωνισμούς όπως Greentech,  Greenathlon, Smart Forest Innovation Challenge και redbull’s basement στον οποίο μάλιστα αντιπροσώπευε την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022.  Ο Phoenix αυτή την στιγμή βρίσκεται στην φάση της σχεδίασης και δοκιμών του εξοπλισμού του, αλλά και των μεθόδων κατασκευής που θα χρησιμοποιηθούν.

ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΤΑ UAVs ΜΑΣ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

aeronautics members

Tasos Karageorgiou

Aerodynamics Coordinator

meng AUTH

Konstantinos Kalampalikas

Aerodynamics Engineer

physics auth

Agisilaos Chatzetoglou

Aerodynamics Engineer

meng auth

Konstantinos Drosos

Aerodynamics Engineer

iem ihu

Dionysis Daniel Plessas

Hardware Development & solar MANAGEMENT Coordinator

ece auth

Andreas Eleftheriadis

Software Development Coordinator

ece auth

Mariano Ntrougkas

Software Development Engineer

ece auth

Zacharenia Lekka

Communications Engineer


ece auth

Loizos Symeonidis

Communications coordinator

ece auth

Matina Lampaki

Communications Engineer

ece auth

Konstantinos Mylonakis

Communications Engineer

ece auth

Theofilos Xenitopoulos

SOFTWARE DEVELOPMENT ENGINEER

meng auth

Theodoros Andronidis

MANAGEMENT ENGINEER


meng auth

Ioannis Moutevelidis

SOFTWARE DEVELOPMENT ENGINEER

ece auth

Andreas Raptis

SOLAR ENERGY MANAGEMENT ENGINEER

physics auth

Tzoulio Tzelilai

HARDWARE DEVELOPMENT ENGINEER

ece auth

Μετάβαση στο περιεχόμενο