Για να καθορίσεις τον στόχο ενός project βοηθάει σίγουρα το να μπορείς να καθορίσεις την πορεία του. Το να πετύχεις όμως αυτόν τον στόχο είναι κάτι διαφορετικό. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις και εμπόδια τα οποία μπορεί να δυσχαιράνουν την πορεία του project. Αυτό όμως που διαφοροποιεί ένα επιτυχημένο project από ένα αποτυχημένο είναι η δύναμη της θέλησης και η αποφασιστικότητα των μελών που το απαρτίζουν.
Dream it, Build it, Fly it!
A.S.A.T.®
Thessaloniki, Greece
Χρησιμοποίησε τις καρτέλες!
Μπορείς να συνεχίσεις να διαβάζεις το άρθρο, κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο της επιθυμητής καρτέλας!
Νέες Ικανότητες
Το υπόβαθρό μας
Νέες Ικανότητες
Από την πρώτη μέρα του workshop η ατμόσφαιρα ήταν πολύ συναρπαστική. Καλά καταρτισμένοι μηχανικοί, προσωπικό της ESA και ομάδες από διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης συναντήθηκαν, γνωρίστηκαν και μίλησαν για διαστημικές αποστολές, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει καθημερινά. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε έναυσμα για ανταλλαγή γνώσεων και βελτίωση. Παρ’ όλο που υπήρχαν διάφορες τεχνικές παρουσιάσεις, το επίκεντρο του workshop ήταν οι παρουσιάσεις των ομάδων που συμμετείχαν. Κάθε ομάδα παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να θέσει το δορυφόρο της σε τροχιά. Επιπρόσθετα, κάθε ομάδα βρισκόταν σε διαφορετική φάση σχεδίασης, με κάποιες ομάδες να έχουν πιο εξελιγμένο σχεδιασμό από κάποιες άλλες. Αυτό όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι κάθε ομάδα είχε 30 λεπτά για να παρουσιάσει το project της και ουσιαστικά να καταφέρει να ‘’χωρέσει’’ χρόνια δουλειάς σε μόνο μισή ώρα! Αυτό αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση, καθώς κατά τη διάρκεια της μελέτης, της σχεδίασης και της κατασκευής των project συνέβησαν τόσα πολλά πράγματα, πού ήταν απίθανο να αναφερθούν όλα σε αυτό το χρονικό
περιθώριο.
Το υπόβαθρό μας
Οραματιστήκαμε ένα καινοτόμο βιολογικό πείραμα το οποίο θα διεξαχθεί μέσα στο νανοδορυφόρο μας. Παράλληλα τα τεχνικά υποσυστήματα μελετούσαν και δούλευαν ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση, ώστε να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία. Διαβάσαμε πολλά και διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων προδιαγραφές της ESA και παλαιότερες αναφορές αποστολών, ενώ παράλληλα αναπτύσσαμε και δουλεύαμε το λογισμικό του κάθε υποσυστήματος. ‘Ήταν προφανές από την αρχή ότι είχαμε φιλόδοξα σχέδια και υπήρχαν πολλές παγίδες, καθώς δεν είχαμε την απαραίτητη γνώση και έπρεπε να δουλέψουμε σκληρά για να την αποκτήσουμε. Παρ’ όλα αυτά, το ότι δεν είχαμε την απαραίτητη γνώση δεν ήταν το μόνο εμπόδιο. Η παρουσία μας δεν ήτα ιδιαίτερα γνωστή και στο πανεπιστήμιο αλλά και σε εταιρίες. Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η ομάδα μας, παρά τις προκλήσεις, συνέχιζε να προχωράει και να δουλεύει σκληρά για να πετύχει τους στόχους της. Αξιοσημείωτο αποτελεί ακόμη το γεγονός ότι σχεδόν μέσα σε έναν χρόνο καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα περισσότερα εμπόδια και να έχουμε ένα σχέδιο αποστολής με τις περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες εξελιγμένες. Η αποφασιστικότητα μας μας έδωσε την δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που παρέχει η ESA με το πρόγραμμα “Fly Your Satellite!”, για να θέσουμε σε τροχιά το δορυφόρο μας! Τώρα αισθανόμαστε περήφανοι που επιλεχθήκαμε να παρουσιάσουμε την ομάδα μας στο workshop επιλογής και να είμαστε μία από τις επτά ομάδες που παρευρέθηκαν εκεί, φτάνοντας πολύ κοντά στο να πραγματοποιήσουμε τον στόχο μας- να θέσουμε σε τροχιά το δορυφόρο μας.
#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
|Τα 30 λεπτά παρουσίασης, ενός ολόκληρου project
αποτέλεσαν μία συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή για εμάς. Πραγματοποιήσαμε πολλές πρόβες μπροστά στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, καθηγητές και κάποιους από τους χορηγούς μας , αλλά η στιγμή που παρουσιάσαμε το project μας στο workshop ήταν κάτι τελείως διαφορετικό. Σίγουρα υπήρξε άγχος, όπως πάντα, αλλά αυτό που βγήκε προς τα έξω ήταν τα συναισθήματα των τριών μελών της ομάδας μας που πραγματοποίησαν την παρουσίαση. Το συναίσθημα ότι δουλέψαμε σκληρά, όταν δεν υπήρχε κάποια υποστήριξη, το ότι ξεπεράσαμε όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν σαν project ήταν τόσο έντονο, που έκανε την παρουσίαση την καλύτερη “πρόβα” που είχαμε δώσει ως τότε. Αυτό που κρατήσαμε από όλη την πορεία μας μέχρι στιγμής είναι ότι, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με κάτι τόσο μεγάλο όσο το όρος Έβερεστ, πρέπει να προσπαθήσεις να το αντιμετωπίσεις συνετά και να μην τα παρατήσεις μένοντας εκεί ή γυρνώντας πίσω επειδή το κρύο μπορεί να σε σκοτώσει. Έχεις, λοιπόν, μια ιδέα; Αν ναι, τότε σήκω και ξεκίνα να δουλεύεις για αυτήν όσο πιο σκληρά γίνεται.