Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κοινό έχουν η Αμέλια Έρχαρτ, η Μαρί Κιουρί, η Ενριέττα Σουάν Λίβιτ και άλλες σημαντικές προσωπικότητες με τα κορίτσια-μέλη της ομάδας μας? Μα φυσικά και στις δυο περιπτώσεις μιλάμε για γυναίκες που ασχολούνται με την επιστήμη και δεν φοβήθηκαν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους με σκοπό – αν όχι να αλλάξουν τον κόσμο- να τον κάνουν λίγο καλύτερο.
Ας δούμε λοιπόν τι έχουν να πουν.
1)Πως αποφάσισες να μπεις στην ομάδα της ASAT?
Αποφάσισα να μπω στην ομάδα της ASAT, καθώς, όντας στο τρίτο έτος τότε, ήθελα να δω πρακτικές εφαρμογές των αντικειμένων που έβλεπα θεωρητικά στη σχολή. Θεωρώ ότι η ένταξη σε μία φοιτητική ομάδα είναι ένας πάρα πολύ καλός τρόπος, καθώς πέρα από τις τεχνικές γνώσεις που παίρνει κανείς, μαθαίνει επίσης να δουλεύει ομαδικά και να επικοινωνεί με συνεργάτες. Τέλος, τα project της ομάδας είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα. Πιο συγκεκριμένα, ο τομέας της πυραυλικής δεν είναι αρκετά διαδεδομένος στην Ελλάδα και οι ευκαιρίες ενασχόλησης με αυτόν είναι ελάχιστες”. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος ένταξής μου στην ομάδα.
(Dimitra Kyrgiafini Angeli, Rocketry Automatic Control Coordinator)
Το σίγουρο είναι ότι ως παιδί δεν έπαιζα με αεροπλανάκια, ούτε φανταζόμουν τον εαυτό μου ως μηχανικό αεροσκαφών! Από το πρώτο έτος των σπουδών μου γνώριζα για την ύπαρξη των φοιτητικών ομάδων του τμήματός μου και παρακολουθούσα τα επιτεύγματά τους. Αδιαμφισβήτητα, η προοπτική του να γίνω μέλος μιας από αυτές έμοιαζε δελεαστική, ωστόσο το τι μου αρέσει περισσότερο να κάνω ήταν ακόμα μετέωρο και ήθελα να «γνωρίσω» περισσότερα μαθήματα της σχολής για να κατασταλάξω. Στο δεύτερο έτος ανάμεσα στα υπόλοιπα αντικείμενα μού κίνησε το ενδιαφέρον η μηχανική ρευστών. Ήταν το έναυσμα, ενώ η τελική απόφαση να μπω στην ASAT, στο υποσύστημα των αεροδυναμικών, ήρθε μετά από τη γνωριμία μου με παλιά μέλη της ομάδας, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους μαζί μου και με παρότρυναν να γίνω μέλος. Σήμερα, μετά από ένα χρόνο, λέω ότι σίγουρα άξιζε τον κόπο!
(Anna Charizani, Aeronautics Aerodynamics Design Coordinator
2)Αισθανεσαι/αντιμετωπίζεσαι διαφορετικά ως γυναίκα σε έναν τομέα όπου η πλειονότητα είναι άντρες?
Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες το φύλο μου αποτέλεσε έναυσμα για αμφισβήτηση των γνώσεων και των δυνατοτήτων μου σε τομείς που σχετίζονται με γνωστικά αντικείμενα στα οποία η πλειοψηφία αποτελούνταν από άνδρες.
(Ani Mkrtchyan, Rocketry Recovery Coordinator)
Αν και πιστεύω πως υπάρχει βελτίωση σε σχέση με το πώς αντιμετωπιζόμαστε ως γυναίκες σε ανδροκρατούμενους χώρους, που δυστυχώς ακόμη υπάρχουν, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας προς την πλήρη ισότητα. Η διαφορετική αντιμετώπιση, αν και δεν είναι οφθαλμοφανής από έναν εξωτερικό παρατηρητή, είναι σίγουρα κάτι που πιστεύω κάθε γυναίκα έχει νιώσει. Μπορεί να έχει τη μορφή υποτιμητικών σχολίων από τον ακαδημαϊκό περίγυρο. Πολλές φορές παίρνει την μορφή χιούμορ, ενώ συχνά είμαστε τόσο συνηθισμένες σε χυδαίες εκφράσεις που περνάνε απαρατήρητες. Δεν είναι λίγες, ακόμη, οι φορές που ακούμε σχόλια θαυμασμού που επιλέξαμε να ακολουθήσουμε έναν χώρο με ελάχιστη γυναικεία παρουσία, κάνοντάς μας να νιώθουμε εξαίρεση σε κάποιον άγραφο κανόνα. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε ότι έχουμε διαφορετικό ρόλο από αυτό των ανδρών συναδέλφων μας, συνήθως όμως όχι με θετική χροιά. Ας μην είμαστε όμως τόσο απαισιόδοξοι, οι νοοτροπίες σιγά σιγά αλλάζουν, οι άγραφοι κανόνες δεν θεωρούνται νόμοι, όλο και περισσότερες γυναίκες ακολουθούνε αυτόν τον τομέα. Με το πέρασμα του χρόνου θα πάψουμε να νιώθουμε εξαίρεση και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ακολουθούν τομείς που τους ταιριάζουν χωρίς να περιορίζονται από το φύλο τους.
(Dimitra Kyrgiafini Angeli, Rocketry Automatic Control Coordinator)
3)Ποια γυναίκα επιστήμονα έχεις για πρότυπο?
Θαυμάζω πάρα πολλές γυναίκες στον κόσμο του STEM, αλλά μία που μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η Katherine Johnson. Ήταν μαθηματικός και δούλεψε στην NASA, από τις ελάχιστες γυναίκες για την εποχή εκείνη. Οι υπολογισμοί της ήταν κρίσιμης σημασίας για διαστημικές αποστολές όπως το Project Mercury και Apollo 11. Παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισε, κατάφερε να πάει μπροστά και να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, κάτι που με εμπνέει σε μεγάλο βαθμό.
(Nefelli Metallidou, ASAT Vice President & Aeronautics Project Leader)
Ως πρότυπο έχω την σκωτσέζα επιστήμονα Μαίρυ Σόμερβιλ η οποία αν και γεννηθείσα το 1780 ήταν σπουδαία μαθηματικός, αστρονόμος, αλλά και μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας και επίτιμο μέλος της Βασιλική Ακαδημία της Αγγλίας. Είναι γνωστό πως τον 18ο αιώνα οι νόμοι ήταν δυσμενείς για τις γυναίκες και η μόρφωσή τους ήταν δύσκολη και κατακριτέα, ακόμα και για γυναίκες οι οποίες είχαν την οικονομική δυνατότητα. Εκείνη όμως μελέτησε αστρονομία, χημεία, γεωγραφία, ηλεκτρισμό και μαγνητισμό, μετέφρασε και έγραψε μια πληθώρα σχετικών βιβλίων, πολλά εκ των οποίων έχουν διακριθεί. Κυρίως όμως υποστήριζε τα δικαιώματα των γυναικών, ειδικά το δικαίωμά τους να μορφώνονται και να ζουν ελεύθερες όπως επιθυμούν, διότι και η ίδια αντιμετώπισε τόση εχθρότητα στις σπουδές της, αλλά και το δικαίωμα των γυναικών να
ψηφίζουν και να έχουν πολιτικά δικαιώματα.
(Ani Mkrtchyan, Rocketry Recovery Coordinator)
4)Για ποιον λόγο ακολούθησες τον τομέα των θετικών σπουδών?
Διότι οι ορίζοντες και οι επιλογές που σου ανοίγονται επιλέγοντας την επιστήμη του μηχανολόγου μηχανικού είναι πραγματικά πάρα πολλές και τρομερά ενδιαφέρουσες.
(Erasmia Vlachou, Aeronautics Structural Coordinator)
Από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με το μάθημα της Φυσικής, εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά του αντικειμένου. Η προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του, αλλά και να δημιουργήσει με βάση τους νόμους της Φυσικής, ήταν κάτι που με μάγεψε και με έκανε να διαβάζω όλο και περισσότερα πράγματα πάνω στο αντικείμενο. Αργότερα άρχισα να ψάχνω και πράγματα πάνω στον προγραμματισμό και, βλέποντας πόσο ωραίο είναι να αξιοποιείς δημιουργικά τις ικανότητές σου, αποφάσισα να ακολουθήσω τον κλάδο των θετικών επιστημών.
(Nefelli Metallidou, ASAT Vice President & Aeronautics Project Leader)
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, το να έχεις όμως γυναικεία πρότυπα είναι πολύ σημαντικό! Η πιο σημαντική επιρροή ήταν η μητέρα μου ως μαθηματικός από την οποία γνώρισα αυτήν την επιστήμη σαν κάτι πολύ όμορφο. Στα μαθηματικά, το να είναι κάτι σωστό ή λάθος είναι ξεκάθαρο και βασίζεται στη λογική. Αυτή η «απλότητα» στη σκέψη, που δεν υπάρχει πάντα στις θεωρητικές επιστήμες, είναι που τα κάνει πραγματικά ευχάριστα! Όσον αφορά τη μηχανολογία, είναι αυτό που κάνει τον κόσμο μας να λειτουργεί, οπότε ήταν μια εύκολη επιλογή για εμένα γιατί ήθελα να βρω κάτι πιο πρακτικό όπου να εφαρμόζεται η θεωρία των μαθηματικών, ενώ παράλληλα ήξερα ότι ως μηχανολόγος θα μπορούσα να δουλέψω σε οποιονδήποτε κλάδο. Αφού μπήκα στο πανεπιστήμιο, μου κατέστη σαφές ότι οι περισσότεροι τομείς στη μηχανική βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα μαθηματικά για να προχωρήσουν!
(Anna Charizani, Aeronautics Aerodynamics Design Coordinator)
5)Τι θα πρότεινες σε μια κοπέλα που θέλει να ακολουθήσει τις θετικές επιστήμες?
Αν μια κοπέλα θελήσει να ασχοληθεί με τις θετικές επιστήμες θα τη συμβούλευα να σκεφτεί πρώτα αν πραγματικά ο τομέας που επιθυμεί να ακολουθήσει είναι κάτι το οποίο την αντιπροσωπεύει αλλά και να έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό της, μέσα από την συνεχή έρευνα και εκπαίδευση.
(Ani Mkrtchyan, Rocketry Recovery Coordinator)
Θα της έλεγα ότι αν θέλει να κάνει κάτι, ό,τι κι αν είναι αυτό, μπορεί να το καταφέρει! Κανείς δεν πρέπει να απαρνηθεί έναν στόχο μόνο και μόνο λόγω του φύλου του. Η μεγαλύτερη συμβουλή μου – και αυτό που λέω και στον εαυτό μου – είναι ότι οι γνώσεις που έχει κανείς τη δεδομένη στιγμή δεν καθορίζουν ολόκληρη την καριέρα του. Είναι μεγαλύτερης σημασίας να έχεις αγάπη για ό,τι κάνεις, καθώς αυτό είναι που θα σε οδηγήσει στην αναζήτηση και στην απόκτηση περισσότερων γνώσεων! Επομένως, να συνεχίσει να ωθεί τον εαυτό της, να τα πάει καλά στα μαθήματά της και να προσπαθήσει,τέλος, να βρει κάποιο είδος φυσικής εμπειρίας, είτε πρόκειται για πρακτική άσκηση είτε για συμμετοχή σε φοιτητικές ομάδες όπως η ASAT! Στο τέλος θα βρίσκεται ακριβώς εκεί που θέλει!
(Anna Charizani, Aeronautics Aerodynamics Design Coordinator)
Σε κάθε κορίτσι νεαρής ηλικίας που ονειρεύεται να ασχοληθεί με την επιστήμη και την μηχανική, θα συμβούλευα να μην φοβάται να ακολουθήσει αυτό που αγαπάει. Το να αγαπάς αυτό που κάνεις σε βοηθάει να γίνεσαι καλύτερος, όσο τρομακτικό και δύσκολο κι αν φαίνεται κάτι.
(Nefelli Metallidou, ASAT Vice President & Aeronautics Project Leader)
6) Αν μπορούσες να συναντηθείς με το πρότυπο σου τι θα ήθελες να τη ρωτήσεις?
Αν μπορούσα να συναντηθώ με την Μαίρυ Σόμερβιλ θα ήθελα να τη ρωτήσω πως κατάφερε παρά την συνεχή αποδοκιμασία και τα εμπόδια που αντιμετώπιζε όσον αφορά τις σπουδές της, να τα ξεπεράσει και να διαπρέψει στον χώρο της επιστημονικής κοινότητας αλλά και σχετικά με κοινωνικό της έργο
(Ani Mkrtchyan, Rocketry Recovery Coordinator)
Αν μπορούσα να συναντηθώ με το πρότυπό μου, τη Merritt Moore, σίγουρα θα τη ρωτούσα πώς καταφέρνει και συνδυάσει δύο τόσο απαιτητικούς κλάδους. Από την μία την επιστημονική έρευνα που απαιτεί πάρα πολλές ώρες ενασχόλησης, πάρα πολύ μελέτη και κλείσιμο μέσα σε ένα γραφείο, και από την άλλη τον χορό και συγκεκριμένα το μπαλέτο που είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό επάγγελμα. Χρειάζεται πολύωρες πρόβες, διατροφή – δηλαδή πολύ διαφορετική προσέγγιση από αυτήν της θεωρητικής έρευνας.
(Dimitra Kyrgiafini Angeli, Rocketry Automatic Control Coordinator)
Αν μπορούσα να συναντήσω την Katherine Johnson, θα την ρωτούσα τι ήταν αυτό που την βοήθησε να συνεχίσει, τις στιγμές που ήθελε να τα παρατήσει. Πιστεύω είναι κάτι που όλοι έχουμε σκεφτεί όταν αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες, και θα ήθελα πολύ να ακούσω την απάντηση ενός ατόμου με τόσο σπουδαίο έργο σε τόσο αντίξοες συνθήκες.
(Nefelli Metallidou, ASAT Vice President & Aeronautics Project Leader)
H ομάδα μας αποδεικνύει για άλλη μια χρονιά την αποχή της από κάθε φυλετική διάκριση επιλέγοντας για σημαντικές θέσεις κορίτσια και αγόρια ίσων δυνατοτήτων χωρίς ούτε μια στιγμή το φύλο να αποτελεί κριτήριο επιλογής. Περήφανα δηλώνουμε πως κύριος σκοπός της ASAT είναι, μέσω του σεβασμού και της αλληλεγγύης μεταξύ μας, να δουλέψουμε ομαδικά και να πάμε την επιστήμη της αεροδιαστημικής σε όλο και ψηλότερα επίπεδα στη χώρα μας.